Wielu czytelników zapytanych o początki warzenia piwa wskazuje średniowiecze. Faktycznie, w wielu filmach i książkach przedstawione są karczmy z tamtego okresu, gdzie piwo lało się prosto z drewnianej beczki do dużych, glinianych kufli.
Oszem, w średniowieczu znano i warzono piwo na masową skalę, niemniej początki tego napoju sięgają znacznie dalej.
Kiedy zatem po raz pierwszy zapanowała moda na złocisty trunek?
Eksperci potwierdzają, że pierwsze pisemne wzmianki o piwie pojawiają się już za czasów… starożytnych Sumerów, a zatem około 6 tysięcy lat temu!
Odnalezione podczas wykopalisk zapiski i inskrypcje omawiają podstawowe sposoby produkcji piwa. Oczywiście w kwestii smaku znacznie różniło się ono od tego, które pijamy dzisiaj, jednak nie da się zaprzeczyć, że złoty trunek znany jest ludzkości od tysiącleci.
Piwo pijano również w starożytnym Egipcie, gdzie było uważane za jeden z podstawowych napoi których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie.
Niestety z racji właściwości chemicznych piwo psuje się dość szybko, tak że nie jest możliwe, aby odnaleziono napój z tamtych czasów nadający się do spożycia.
Przetrwały jednak receptury, które często zapisywane były w wielu miejscach, skutkiem czego możemy poznać jak produkowany był ów napój w początkach swojej kariery.
Receptura warzenia piwa dostała się do Europy najpierw przez Hiszpanię, następnie przez obecne tereny Niemiec i Austrii.
Początkowo piwowarstwem zajmowali się jedynie mnisi, później jednak szybko zaczęły powstawać prywatne browary, a receptury warzenia piwa szybko ewoluowały.
Chętnie też eksperymentowano wprowadzając do przepisu nowe smaki i aromaty. Skutki tego widzimy dzisiaj na sklepowych półkach – czasem można spędzić długi czas przebierając w różnych warkach piwa!
Na zdrowie!