Meksyk położony jest na południe od Stanów Zjednoczonych. Jest mniej więcej trzy razy większy od Teksasu. Dwa główne pasma górskie przebiegają przez środek kraju. Meksyk graniczy z Oceanem Spokojnym na zachodzie oraz Zatoka Meksykańska i Morzem Karaibskim na wschodzie.
W Meksyku występują na ogół łagodne temperatury przez cały rok. Równiny przybrzeżne i dolne obszary południowego Meksyku są zazwyczaj gorące i wilgotne. Mexico City, stolica kraju, i inne obszary śródlądowe są na większych wysokościach. Roczna suma opadów może przekroczyć 200 cm w bardziej tropikalnych strefach obszarów przybrzeżnych, a w części Baja California (długi, wąski półwysep położony w południowej Kalifornii) maja miejsce pewne wahania. Chociaż tylko około jedna piata kraju pozostaje pokryta roślinnością, wiele dzikich zwierząt w tym kraju nadal istnieje. Do takich zwierząt należą: króliki, węże, małpy, jaguary, mrówkojady, jelenie, tukany, papugi, gady i niektóre zwierzęta tropikalne, takie jak potężny Boa dusiciel.
Charakterystyka kuchni Meksyku
Gdy Europejczycy przybyli do Meksyku w 1517 roku, tubylcze ludy Meksyku – Maya mieszkały na półwyspie Jukatan, a Zapotekowie zajmowali południe kraju. Ich dieta składała się głównie z kukurydzy, fasoli, papryki, pomidorów, słodkich ziemniaków, dyni i ziół. Czekolada, która pochodzi z Meksyku, została uznana za napój pasujący do rodziny królewskiej. Indianie czasami polowali, zdobywając indyki, króliki, jelenie i przepiórki. Kiedy hiszpańscy odkrywcy przybyli do Meksyku, wprowadzili na te tereny zwierzęta hodowlane, w tym bydło, owce, kozy, świnie i kurczęta. Podczas późniejszych podroży do tego „Nowego Świata” Hiszpanie przywieźli ze sobą rośliny z Azji, takie jak trzcina cukrowa czy pszenica. Hiszpania rządziła Meksykiem ponad 300 lat. Do czasu, gdy Meksyk uzyskał niepodległość, Hiszpania zostawiała swój ślad na jego mieszkańcach i ich kulturze oraz w kuchni. Kukurydza jest podstawą meksykańskiej diety. Można ją znaleźć w prawie każdym posiłku, na ogół w postaci tortilli. Kukurydza może być również gotowana. Obfite ilości kukurydzy znajdują się także w meksykańskim gulaszu. Popularne owoce i warzywa to pomidory (najczęściej zielone), squash, słodkie ziemniaki, awokado, mango, ananas i papaja. Choć wołowinę także można znaleźć w meksykańskiej kuchni, kurczak i wieprzowina są bardziej powszechne. Różnorodność chilli obejmuje szeroko znany jalapeno, a także poblano, serrano i chipotle. Chilli nadaje kuchni środkowoamerykańskiej charakterystyczny smak, który często jest wzmacniany poprzez zioła, takie jak kolendra i tymianek oraz przyprawy, w tym cynamon i goździki. Sery i jaja również dopełniają dietę. Owoce morza najczęściej występują w daniach przybrzeżnych. Choć kuchnia meksykańska jest mieszanką rdzennych (indyjskich) i hiszpańskich wpływów, większość Meksykanów nadal je więcej rodzimych produktów spożywczych, takich jak kukurydza, fasola i papryka. Takie produkty są tanie i powszechnie dostępne. Pieczywo i ciastka są sprzedawane, ale tortilla jest przyrządzana w sposób domowy lub kupowana codziennie na stoisku lokalnym. Jest ona podstawa typowego posiłku. Amerykańskie napoje bezalkoholowe, takie jak Coca-Cola, stały się popularne w Meksyku w ostatnich dziesięcioleciach, ale napoje owocowe o smaku sody są powszechnie spożywane, tak jak świeże soki owocowe dostępne od ulicznych sprzedawców. Kawa jest zwykle podawana przyprawiona i słodka.