Kiedy pada hasło kuchnia japońska, większość z nas natychmiast myśli o sushi. Owszem sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, ale oczywiście nie jedynym. Kuchnia ta bowiem jest bardzo bogata i niezwykle intrygująca.
Co wiec jadają Japończycy oprócz sushi?
Są zdecydowanie fanami zup, które są bardzo powszechne w ich codziennym menu. Do najsłynniejszych i bardzo modnych ostatnio japońskich przysmaków należy zupa ramen. I choć w Japonii traktowany jest jako szybkie i łatwo dostępne jedzenie, to jednak jest czymś więcej. Ramen to zupa bardzo podobna do rosołu, bowiem istota jej przygotowania są dobrej jakości składniki oraz odpowiednio długi czas gotowania, który gwarantuje osiągniecie odpowiednio wysokiej zawartości umami w ugotowanym juz wywarze. Pieczołowicie i długo gotowany bulion podaje się ze specjalnym makaronem oraz rożnymi dodatkami jak mięso, ryby czy warzywa. W Japonii często do przygotowania tego aromatycznego bulionu wykorzystuje się wieprzowinę, ale są miejsca gdzie zastępuje się ją drobiem lub drobiem i rybą. Ponadto niezbędne są płatki bonito, sos sojowy, wodorosty kombu, imbir oraz przyprawy. Długie gotowanie sprawia, ze wywar przepełnia się naturalnym glutaminianem sodu. Otrzymujemy wiec pełen umami wywar jako bazę dla pożywnej zupy. Później zatrzymuje nas już tylko wyobraźnia. Podstawowym dodatkiem do tej zupy jest oczywiście makaron i bez niego się nie obejdzie. Oprócz niego możemy dodać grzyby shitake, gotowane jajka, kawałki mięsa czy ryb, kapustę, młody szpinak, rozmaite kiełki czy plasterki ostrej papryczki. To właśnie dodatki zanurzone w smakowitym bulionie sprawiają że ramen jest tak pożywny i sycący. Jego niezwykle głęboki i pełny smak zdobywa coraz więcej amatorów na całym świecie.