Kojarzona głównie z sałatką grecką i serem feta może zachwycić wspaniałymi przysmakami. Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce przepisy na dania greckie, wśród których nie brak wyjątkowych smakołyków. Kuchnia grecka ma swój niepowtarzalny charakter i z pewnością może oczarować swymi przysmakami.
Na jakie potrawy warto tu zwrócić szczególną uwagę?
Kuchnia grecka ma swą specyfikę. Spory wpływ wywarła na nią arabska tradycja kulinarna, co ma związek z przeszłością tego kraju. Klimat oraz rolniczy charakter Grecji również wpływają na to, co pojawia się na talerzach. Tutejsza dieta nie może się zatem objeść bez oliwek, cytryn i pomidorów. Czosnek, cebula i oregano to kolejne ważne składniki greckich potraw.
Jakie dania cieszą się największym powodzeniem wśród miłośników greckiej kuchni? Jednym z największych specjałów tej kuchni jest rosół drobiowy podawany z ryżem, jajkiem oraz z sokiem z cytryny. Innym przysmakiem są dzadziki. Taka mieszanka powstaje z czosnku, jogurtu oraz z ogórków. Na greckim stole bardzo często pojawia się też baranie mięso mielone, które serwowane jest z ryżem. Owinięte w liście winorośli serwowane jest jako dolmades – danie dość zbliżone do znanych doskonale polskim smakoszom gołąbków. Innym popularnym daniem w Grecji, do którego sporządzenia również wykorzystywane jest mięso mielone, jest moussaka. Tu plastry oberżyny przekładane są mielonym mięsem, a dodatkowymi składnikami takiego przysmaku stają się sos beszamelowy oraz starty ser. Mięsem mielonym można również nadziać kabaczki, które w duecie z takim mięsem stanowią kolejny popularny przysmak w kuchni greckiej.
Grecy bardzo chętnie sięgają też po ryby oraz owoce morza. Homary i ośmiornice są w tym kraju bardzo popularne. Praktycznie wszystkie greckie restauracje kuszą też krewetkami oraz kalmarami. Serwowane razem z pysznymi i zdrowymi sałatkami mogą stworzyć wspaniałe zestawy, dzięki którym kuchnia grecka tak szybko podbiła serca miłośników smacznej diety na całym świecie.