Przyzwyczajeni jesteśmy do kupowania w sklepach świeżych ale wypatroszonych już ryb. Co jednak mamy zrobić kiedy sami mamy po raz pierwszy przygotować świeżą rybę?
W tym celu trzeba będzie stopniowo i dokładnie wykonać szereg czynności. Oto one:
- Zaczynamy od czyszczenia – w tym celu należy najpierw dokładnie umyć rybę. W kolejnej czynności przecinamy wzdłuż brzuch ryby i ją dokładnie patroszymy.
- Zdarcie łusek – aby dobrze zetrzeć łuski z ryby trzeba najpierw mocno uchwycić ją za ogon. Następnie płaskim i jednocześnie szerokim nożem lub profesjonalną skrobaczką do ryb (zalecane) skrobiemy łuski od ogona do głowy i najefektywniej robić to pod bieżącą wodą.
- Ściąganie skóry – najpierw należy naciąć przy płetwie ogonowej ryby. I teraz trzeba zrobić dobrze główną czynność polegającą na tym iż naciętą płetwę mocno musimy uchwycić przez ściereczkę i zdecydowanym szarpnięciem zdejmujemy skórę idąc w kierunku głowy. Teraz należy odwrócić rybę i powtórzyć jeszcze raz taką samą czynność. Na koniec w tej części przygotowywania ryby wystarczy płetwę ogonową i grzbietową obciąć dużymi nożyczkami, znów głowę ryby przekrajamy dużym nożem.
- Filetowanie ryby – nie można przygotować dobrze ryby bez jej odpowiedniego filetowania. W tym celu musimy najpierw pozbawioną już skóry rybę naciąć bardzo ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa od głowy do ogona. Następnie trzymając mocno w ręce nóż płasko musimy teraz ostrożnie oddzielić od kręgosłupa ryby dolny i górny filet. Odwracamy teraz rybę i robimy taką samą operację na rybie oddzielając od siebie oba filety.
- Umycie wyfiletowanej ryby – gotowe filety należy teraz opłukać od środka i z zewnątrz pod zimna wodą. Na koniec umyte filety należy osuszyć.