Ekspres do kawy przelewowy czasem określony mianem ekspresu tradycyjnego, ze względu na sposób przygotowania. Kawa z niego przypomina w smaku tę „po turecku” (zalewaną wrzątkiem). Zasada jego działania nie jest zbyt skomplikowana – woda zagotowywana jest w dodatkowym pojemniku z grzałką, a następnie przelewana przez papierowy lub stały sączek z drobno zmieloną kawą, w końcowym etapie trafia do przygotowanego z odpornego na gorąco materiału: stalowego termosu lub szklanego naczynia.
Zaletą tego typu urządzeń jest możliwość przygotowania dużej ilości kaw. – Pojemniki na kawę są w stanie zmieścić od 0, 3 do 2 l natomiast (pojedyncza filiżanka kawy to ok. 150 mililitrów). A przy tym, przygotowana kawa potrafi przez kilka godzin utrzymuję ciepło, spowodowane jest to dzięki specjalnemu systemowi podgrzewania.
Ekspres przelewowy może przez długi czas utrzymywać wysoką temperaturę przygotowanej kawy. Większość z nich jest wyposażona w funkcję taką jak płyta grzewcza utrzymująca ciepło. Ekspresy wyposażone są również w termos, który zastępuje w urządzeniach dzbanek. Umożliwia to na zachowanie temperatury nawet do paru godzin. Plusem jest również dość duża ilość kawy, którą możemy przygotować w trakcję jednorazowego parzenia kawy. Ilość kawy może być równa nawet 2 l.
Oprócz ekspresów przelewowych na rynku ogromną popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe. W ekspresie ciśnieniowym możemy przygotować kawę o wspaniałym aromacie i doskonałym smaku i zapachu. Podczas przygotowania kawy, na zmielone ziarna kawy napływa pod dużym ciśnieniem woda bliska temperatury wrzenia, która ma za zadanie wypłukać składniki jak, alkaloidy i tłuszcze w taki sposób uzyskujemy cały doskonały aromat, smak i moc kawowego wywaru. Przygotowana pod dużym ciśnieniem kawa espresso posiada wspaniała piankę oraz jest dużo zdrowsza i lepiej przyswaja ją organizm niż kawa parzona w zwykły sposób.
Wysokociśnieniowe – w tym typie urządzeniu znajduję się woda o temperaturze mniej więcej 90 stopni C pod ciśnieniem minimum 9 barów (w ogromnej liczbie przypadków jest to 15 barów) jest wtłaczana do pojemnika z kawą, w ten sposób jest transportowana do filiżanki. Okres zaparzenia wywaru wynosi ok. 30 sekund. Kawa ma mocny aromat i smak oraz niepowtarzalną aromatyczną pianką, która powstaje w wyniku bardzo wysokiego ciśnienia.
Zdecydowanie najbardziej aromatyczną i najmocniejszą kawę zaparzymy w ekspresie około 14-15 barów. Dzisiaj ekspresy poniżej 4 barów znikają z użycia i nie trzeba już czekać na zaparzenie kawy wiele minut tylko kilka sekund.