Niemal 95% nastolatków i większość osób dorosłych boryka się z krostami, rozszerzonymi porami i łojotokiem, które wpływają negatywnie nie tylko na wygląd skóry ale też na samopoczucie i samoocenę. Trądzik młodzieńczy zwany także pospolitym powinien być leczony farmakologicznie pod okiem dermatologa, ale walkę z nim można wspomóc stosując odpowiednią dietę.
Czy odżywianie wpływa na stan cery?
Nieodpowiednio zbilansowana dieta może przyczynić się do powstania problemów skórnych lub je pogłębiać. Prowadzone badania wskazały, że istnieje ogromna zależność między stanem skóry a stosowaną dietą, ze wzgledu na oddziaływanie przyjmowanych pokarmów na układ wewnątrzwydzielniczy i okresowe zmiany stężenia hormonów.
Społeczeństwa, które odżywiają się w sposób tradycyjny mają tendencję do rzadszego występowania trądziku i mniejszego nasilenia problemów skórnych w przypadkach już występujących. Z długiej strony w społeczeństwach tradycyjnych, które przyjmują zachodni styl życia i zaczynają sięgać po żywność przetworzoną częściej i intensywniej borykają się z problemem jakim jest trądzik pospolity i inne problemy skórne.
Produkty nasilające problemy skórne
Przy zmianach skórnych najważniejsze jest unikanie produktów powodujących w organizmie stany zapalne. Do tej grupy zaliczają się szczególnie artykuły spożywcze nasycone solą, cukrem, tłuszczami trans, barwnikami, emulgatorami i konserwantami czyli chipsy, fast foody, słone przekąski i kolorowe napoje gazowane.
Ponadto ze względu na wyrzut insuliny i gwałtowny wzrost stężenia we krwi glukozy i hormonu wzrostu niekorzystnie na trądzik pospolity wpływają produkty o dużym indeksie glikemicznym tj. frytki, białe pieczywo, alkohole, a nawet ziemniaki.
Poprawę kondycji cery może też przynieść ograniczenie ilości produktów zwierzęcych, zwłaszcza mleka i jego przetworów z naciskiem na zmniejszone spożycie czerwonego mięsa. Ich negatywny wpływ na stan cery jest niejednoznaczny i zależny od indywidualnych predyspozycji, warto więc obserwować reakcje organizmu na przyjmowanie tej grupy produktów.
Co włączyć do diety, by poprawić kondycję skóry trądzikowej?
Ogólna zasada w przypadku diety jako elementu wspomagającego leczenie zmian trądzikowych jest taka, ze należy odżywiać się zdrowo i różnorodnie, zastępując produkty niewskazane ich zdrowymi odpowiednikami. Zamiast czerwonego mięsa warto sięgnąć po drób, zamiast białego pieczywa spróbować pełnoziarnistego, słodycze zamienić owoce.
Przy komponowaniu diety, która ma wpływać pozytywnie na poprawę jakości skóry należy pamiętać o włączeniu do niej produktów bogatych w następujące składniki mineralne i witaminy:
- witaminy z grupy B (strączki, wątróbkę, brokuły, banany, orzechy i nasiona)
- cynk (jaja, kasze, owoce morza)
- witaminę C (warzywa i owoce)
- witaminę E i A (tłuste ryby morskie, oleje tłoczone na zimno)
- kwasy omega-3 (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy)
- błonnik (strączki, otręby, produkty pełnoziarniste)
Należy pamiętać, że tak jak w przypadku wszystkich diet, także dietę przeciwtrądzikową koniecznie trzeba skonsultować ze specjalistą. Ponadto warto wnikliwie obserwować swój organizm i jego reakcje na wszelkie modyfikacje odżywiania, by jak najlepiej wspierać proces leczenia.