Home Kuchnia Zielona herbata – eliksir młodości

Zielona herbata – eliksir młodości

Zielona herbata – eliksir młodości
65
0

Napój ten zna prawie każdy, jednak jego działanie dla wielu pozostaje tajemnicą. Zielona herbata ceniona jest w wielu kulturach wschodnioazjatyckich. Różni się ona od pozostałych herbat pominięciem procesu fermentacji oraz zwijaniem liści przed suszeniem. Znawcy głoszą, iż częste jej picie przyczynia się do długowieczności, z której słyną Azjaci. Hamuje procesy starzenia, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i stymuluje gospodarkę energetyczną organizmu. Czym jeszcze wyróżnia się ten gatunek pośród wielu innych, dostępnych w sklepach?

Antyoksydanty – bogactwo flawonoidów
Substancje kryjące się pod tą tajemniczą nazwą posiadają duży potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, iż zapobiegają one uszkadzaniu tkanek przez procesy utleniania. Są to związki organiczne, które służą roślinie m. in. za filtr osłaniający przed promieniowaniem słonecznym oraz jako ochrona przed atakami grzybów i insektów. Pośród wielu surowców, zielona herbata uchodzi za jedno z najbardziej obfitych źródeł antyoksydantów. Poza neutralizowaniem szkodliwych wolnych rodników, flawonoidy posiadają także działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, wzmacniające naczynia krwionośne oraz moczopędne.

Jaką herbatę wybrać i jak przyrządzić napar
Najlepiej kupować liściastą. Popularne herbaty ekspresowe w torebkach są niczym innym, jak pozostałością po produkcji herbat łamanych. Pozbawione są delikatnego smaku oraz wielu innych walorów tradycyjnie parzonej herbaty liściastej.

Maksymalna temperatura parzenia to 90 stopni, jednak różni się ona w zależności od gatunku. Jeśli nie chcemy pozbawić naparu jego zbawiennych właściwości, należy poczekać od 4 do 6 minut po osiągnięciu temperatury wrzenia i dopiero zalać susz. Zielona herbata pozwala nawet na trzykrotne parzenie. Napar z pierwszego parzenia charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz posiada właściwości pobudzające. Kolejne zaparzenie zaś sprawia, iż jest on aromatyczny i uspokajający. Wiąże się to z tendencją zawartych w niej garbników do łączenia się z cząsteczkami teiny (herbacianego odpowiednika kofeiny). Poprawnie zaparzona zielona herbata posiada smak pozbawiony goryczy oraz lekki aromat.

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 − 1 =