Home Kuchnia Zielona herbata – eliksir młodości

Zielona herbata – eliksir młodości

Zielona herbata – eliksir młodości
1

<p style="text-align: justify;"><strong>Napoj ten zna prawie kazdy, jednak jego dzialanie dla wielu pozostaje tajemnica. Zielona herbata ceniona jest w wielu kulturach wschodnioazjatyckich. Rozni sie ona od pozostalych herbat pominieciem procesu fermentacji oraz zwijaniem lisci przed suszeniem.</strong><!–more–></p>
<p style="text-align: justify;">Znawcy glosza, iz czeste jej picie przyczynia sie do dlugowiecznosci, z ktorej slyna Azjaci. Hamuje procesy starzenia, przyspiesza spalanie tkanki tluszczowej i stymuluje gospodarke energetyczna organizmu. Czym jeszcze wyroznia sie ten gatunek posrod wielu innych, dostepnych w sklepach?</p>

<h2 style="text-align: left;">Antyoksydanty – bogactwo flawonoidow</h2>
<p style="text-align: justify;">Substancje kryjace sie pod ta tajemnicza nazwa posiadaja duzy potencjal antyoksydacyjny, co oznacza, iz zapobiegaja one uszkadzaniu tkanek przez procesy utleniania. Sa to zwiazki organiczne, ktore sluza roslinie m. in. za filtr oslaniajacy przed promieniowaniem slonecznym oraz jako ochrona przed atakami grzybow i insektow. Posrod wielu surowcow, zielona herbata uchodzi za jedno z najbardziej obfitych zrodel antyoksydantow. Poza neutralizowaniem szkodliwych wolnych rodnikow, flawonoidy posiadaja takze dzialanie przeciwzapalne, rozkurczowe, wzmacniajace naczynia krwionosne oraz moczopedne.</p>

<h2 style="text-align: justify;">Jaka herbate wybrac i jak przyrzadzic napar</h2>
<p style="text-align: justify;">Najlepiej kupowac lisciasta. Popularne herbaty ekspresowe w torebkach sa niczym innym, jak pozostaloscia po produkcji herbat lamanych. Pozbawione sa delikatnego smaku oraz wielu innych walorow tradycyjnie parzonej herbaty lisciastej.</p>
<p style="text-align: justify;">Maksymalna temperatura parzenia to <em>90 stopni</em>, jednak rozni sie ona w zaleznosci od gatunku. Jesli nie chcemy pozbawic naparu jego zbawiennych wlasciwosci, nalezy poczekac od 4 do 6 minut po osiagnieciu temperatury wrzenia i dopiero zalac susz. Zielona herbata pozwala nawet na trzykrotne parzenie. Napar z pierwszego parzenia charakteryzuje sie delikatnym smakiem oraz posiada wlasciwosci pobudzajace. Kolejne zaparzenie zas sprawia, iz jest on aromatyczny i uspokajajacy. Wiaze sie to z tendencja zawartych w niej garbnikow do laczenia sie z czasteczkami teiny (herbacianego odpowiednika kofeiny). Poprawnie zaparzona zielona herbata posiada smak pozbawiony goryczy oraz lekki aromat.</p>

Komentarz(1)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 − 1 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation