Home Kuchnia Wady i zalety gotowania na parze

Wady i zalety gotowania na parze

Wady i zalety gotowania na parze
1

<p style="text-align: justify;"><strong>Zbilansowane odzywianie nie polega jedynie na dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilosci posilkow, ale rowniez ich wlasciwym przyrzadzeniu, tak aby produkty poddawane obrobce termicznej zachowaly jak najwieksza ilosc skladnikow odzywczych i mineralnych.</strong><!–more–></p>
<p style="text-align: justify;">Tradycyjne przygotowywanie potraw w wodzie pozbawia je sporej ilosci mikroelementow niezbednych do prawidlowego rozwoju organizmu, ktore zwyczajnie pozostaja w odlewanym plynie badz sa niszczone w wyniku wysokiej temperatury. Ze wzgledow zdrowotnych warto wiec poznac zalety oraz wady, jakie niesie za soba tak popularne w ostatnich latach gotowanie na parze, ktore przez wielu dietetykow i specjalistow od spraw zywienia zostalo uznane za alternatywe tradycyjnych obrobek termicznych.</p>

<h2 style="text-align: left;">Pelnowartosciowe dania</h2>
<p style="text-align: justify;">Wsrod najwiekszych zalet tego sposobu przyrzadzania posilkow wymienia sie przede wszystkim mniejsze straty witamin i innych skladnikow odzywczych niz ma to miejsce w przypadku smazenia, gotowania, a nawet duszenia. Dzieki temu jest to najzdrowsza metoda obrobki cieplnej produktow.</p>
<p style="text-align: justify;">Potrawy pozbawione sa tluszczu, przez co sa mniej kaloryczne i wolne od szkodliwych substancji, ktore uaktywnilyby sie podczas smazenia. Zbedne jest rowniez dodawanie soli, dzieki czemu posilki zachowuja swoj naturalny wyglad, smak oraz intensywny kolor. Sa soczyste, wilgotne i swieze, przez co pieknie prezentuja sie na talerzu. Dodatkowo nie rozpadaja sie na mniejsze fragmenty.</p>

<h2 style="text-align: left;">Zastrzezenia wobec smaku</h2>
<p style="text-align: justify;">Nie wystepuje rowniez ryzyko przypalenia i marnotrawstwa czesci produktow. Co wiecej wlokna znajdujace sie w zywnosci pod wplywem dzialania pary staja sie bardziej miekkie, przez co ich trawienie nie nastrecza organizmowi zbyt wielkich trudnosci i umozliwia lepsze wchlanianie substancji odzywczych przez jelito cienkie. Dzieki gotowaniu w systemie kominowym (warstwowym) niezwykle latwe staje sie takze przyrzadzanie kilku potraw jednoczesnie, co gwarantuje duza oszczednosc czasu oraz energii.</p>
<p style="text-align: justify;">Niektorym osobom nie odpowiada jednak delikatny smak parowanych posilkow, co uwazaja za najwieksza wade tej metody obrobki termicznej produktow. Oczywiscie wplyw na to maja indywidualne preferencje i upodobania smakowe.</p>

<h2 style="text-align: left;">Jakie produkty mozna gotowac na parze?</h2>
<p style="text-align: justify;">Gotowanie na parze umozliwia przyrzadzenie niemal kazdego rodzaju pozywienia. Prym wioda glownie warzywa, takie jak brokul, kalafior, marchewka, ziemniaki czy tez fasolka szparagowa, ktore poddane tej obrobce cieplnej sa miekkie, a zarazem chrupiace. Parowanie umozliwia rowniez przygotowanie ryb, piersi z kurczaka oraz indyka, kotletow mielonych, roznego rodzaju pulpetow czy tez ryzu.</p>
<p style="text-align: justify;">Spozywanie posilkow przyrzadzonych na parze ma pozytywny wplyw na sylwetke, przez co cieszy sie coraz wieksza popularnoscia.</p>

Komentarz(1)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
3 × 17 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation