Zbilansowane odżywianie nie polega jedynie na dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości posiłków, ale również ich właściwym przyrządzeniu, tak aby produkty poddawane obróbce termicznej zachowały jak największa ilość składników odżywczych i mineralnych.
Tradycyjne przygotowywanie potraw w wodzie pozbawia je sporej ilości mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu, które zwyczajnie pozostają w odlewanym płynie bądź są niszczone w wyniku wysokiej temperatury. Ze względów zdrowotnych warto więc poznać zalety oraz wady, jakie niesie za sobą tak popularne w ostatnich latach gotowanie na parze, które przez wielu dietetyków i specjalistów od spraw żywienia zostało uznane za alternatywę tradycyjnych obróbek termicznych.
Pełnowartościowe dania – gotowanie na parze – zalety:
Wśród największych zalet tego sposobu przyrządzania posiłków wymienia się przede wszystkim mniejsze straty witamin i innych składników odżywczych niż ma to miejsce w przypadku smażenia, gotowania, a nawet duszenia. Dzięki temu jest to najzdrowsza metoda obróbki cieplnej produktów.
Potrawy pozbawione są tłuszczu, przez co są mniej kaloryczne i wolne od szkodliwych substancji, które uaktywniłyby się podczas smażenia. Zbędne jest również dodawanie soli, dzięki czemu posiłki zachowują swój naturalny wygląd, smak oraz intensywny kolor. Są soczyste, wilgotne i świeże, przez co pięknie prezentują się na talerzu. Dodatkowo nie rozpadają się na mniejsze fragmenty.
Zastrzeżenia wobec smaku
Nie występuje również ryzyko przypalenia i marnotrawstwa części produktów. Co więcej włókna znajdujące się w żywności pod wpływem działania pary staja się bardziej miękkie, przez co ich trawienie nie nastręcza organizmowi zbyt wielkich trudności i umożliwia lepsze wchłanianie substancji odżywczych przez jelito cienkie. Dzięki gotowaniu w systemie kominowym (warstwowym) niezwykle łatwe staje się także przyrządzanie kilku potraw jednocześnie, co gwarantuje dużą oszczędność czasu oraz energii.
Niektórym osobom nie odpowiada jednak delikatny smak parowanych posiłków, co uważają za największa wadę tej metody obróbki termicznej produktów. Oczywiście wpływ na to maja indywidualne preferencje i upodobania smakowe.
Jakie produkty można gotować na parze?
Gotowanie na parze umożliwia przyrządzenie niemal każdego rodzaju pożywienia. Prym wiodą głównie warzywa, takie jak brokuł, kalafior, marchewka, ziemniaki czy tez fasolka szparagowa, które poddane tej obróbce cieplnej są miękkie, a zarazem chrupiące. Parowanie umożliwia również przygotowanie ryb, piersi z kurczaka oraz indyka, kotletów mielonych, rożnego rodzaju pulpetów czy tez ryżu.
Spożywanie posiłków przyrządzonych na parze ma pozytywny wpływ na sylwetkę, przez co cieszy się coraz większą popularnością.