Home Kuchnia Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku

Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku

Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku
1

Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Na szczęście istnieje prosty patent na to, jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.

Wśród niezliczonych metod przygotowywania jajek – na miękko, na twardo, sadzonych, faszerowanych, marynowanych, pod postacią omletów, jajecznicy czy w formie pasty – jajko po benedyktyńsku uchodzi za jedno z trudniejszych w przygotowaniu. Gotowanie bez skorupki możliwe jest niemniej nawet wtedy, gdy nie chcemy wbijać jajka bezpośrednio do wrzącej wody. Wystarczy skorzystać z praktycznego patentu, który choć odbiega od tradycyjnej metody, niweluje ryzyko porażki. Sprytnym sposobem na wyczarowanie jajka w koszulce jest wbicie go do posmarowanej masłem, przeźroczystej folii spożywczej i przygotowanie małej paczuszki, którą umieszczamy we wrzątku. Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów.

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Składniki:

•          1 bagietka pszenna

•          1 łyżeczka oleju rzepakowego

•          2 plastry boczku wędzonego

•          1 mała cebula

•          masło

•          2 jajka

•          serek topiony kremowy MSM Mońki

•          100 ml śmietanki słodkiej 18%

•          ½ pęczka szczypiorku

•          sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.

Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.

Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Komentarz(1)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
1 − 1 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation