Home Kuchnia Pizza Margherita

Pizza Margherita

Pizza Margherita
6
0

Pizza Margherita jest najbardziej podstawową pizzą, która jest bazą do zrobienia innych pizz. Do jej zrobienia potrzebne nam będą następujące składniki: 7, 25 g suchych drożdży, 1 czubata łyżeczka cukru drobnego, 255 ml letniej wody, 375 g mąki do pizzy, 1 czubata łyżeczka soli, 1 czubata łyżka oliwy z oliwek; na farsz – 400 ml pomidorów krojonych z puszki, 2 małe ząbki czosnku, 2 czubate łyżeczki suszonej bazylii, 1, 5 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz czarny, 2, 5 łyżki koncentratu pomidorowego, 120 g sera mozzarella, 30 g startego sera parmezan.

Opis pracy: na początek należy suche drożdże oraz cukier drobny umieścić w szklanym naczyniu, a następnie dolać do nich 50 ml wody. Całość należy teraz zamieszać i przykryć folią mieszankę, którą odstawiamy na bok na około 15 minut do czasu wyrośnięcia i kiedy zacznie się pienić. W między czasie należy mąkę do pizzy i sól wymieszać ze sobą w duże misce i po wymieszaniu składników robimy pięścią wgłębienie. Do połączonych składników dolewamy teraz oliwę, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę. Wszystko należy teraz w misce wyrobić na jednolite ciasto. Następnie ciasto należy przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Całość zagniatamy teraz przez około 3-4 minuty. Ponownie ciasto przenosimy do dużej miski, którą owijamy przezroczysta natłuszczoną folią. Ciasto pozostawiamy w misce na około 29-30 minut do czasu wyrośnięcia, kiedy podwoi swoją wielkość.

Odrywamy teraz folię, która przykrywała nam miskę i ponownie zagniatamy ciasto tym razem przez około 2 minuty (jeśli zajdzie taka potrzeba można ciasto podsypać odrobiną mąki). Teraz wyrobione ciasto należy trochę rozciągnąć ręką i umieszczamy je następnie na natłuszczonej wcześniej blasze do pieczenia i rozwałkowujemy. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6-7 mm grubości, ponieważ podrośnie nam jeszcze w trakcie pieczenia.

Teraz zabieramy się do zrobienia farszu. W tym celu na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i umieszczamy pokrojone pomidory (należy je jeszcze bardziej rozgnieść na patelni drewnianą łopatką), rozgnieciony czosnek i suszoną bazylię. Wszystko doprawiamy teraz mielonym pieprzem czarnym oraz solą i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do wszystkich składników należy dołączyć koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę całość gotujemy. Gotowy sos należy lekko wystudzić. Kiedy sos będzie już wystudzony należy go równomiernie rozłożyć na wcześniej rozwałkowanym cieście. Wierzch sosu należy teraz posypać serem mozzarella (należy go pokroić w małą kostkę) oraz startym serem parmezan. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 22-26 minut. Gotową pizzę podajemy oczywiście gorącą.

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 24 =