Wielomiesięczne zamknięcie stacjonarnej oferty branży gastronomicznej spowodowało wśród konsumentów wzrost zainteresowania usługami cateringowymi oraz jedzeniem na wynos. Klienci doceniają wygodne rozwiązania, ponadto lubią mieć możliwość sięgnięcia po smaczne przekąski podczas imprez plenerowych czy spacerów po mieście. Aby zapewnić komfortowy transport posiłków lub możliwość swobodnego chwycenia przekąski w dłoń, trzeba je jednak w coś zapakować – jakie opcje proponuje rynek opakowań?
Tacki tekturowe idealne do cateringu
Samodzielne przygotowywanie posiłków bywa czasochłonne, w dodatku nie wszyscy pałają sympatią do kulinariów i chcą w tej dziedzinie się spełniać. Dodatkowo niektóre dolegliwości, problemy zdrowotne albo przyjęty styl życia wymagają przestrzegania pewnych zaleceń i unikania części składników. Dla takich osób doskonałym rozwiązaniem jest catering, który sprawdzi się też u konsumentów pragnących zredukować masę.
Oszczędność czasu i możliwość wyboru optymalnego menu sprawiają, że usługi cateringowe cieszą się niemałą popularnością. A jakie opakowania catering wybiera? Przede wszystkim w tej materii polecane są tacki do zgrzewu, które ułatwiają przechowywanie i transport, dzięki czemu posiłki w nienaruszonym stanie trafiają do nabywców. Tacki z tektury odporne są zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, a poza tym są wodoszczelne, więc idealnie spisują się w branży. Kolejnym atutem jest możliwość stosowania ich w mikrofalówce.
Alternatywa dla plastikowych opakowań
Ekologiczne i przyjazne dla środowiska opakowania na wynos coraz chętniej są wybierane przez podmioty z branży. Kawa na wynos w kubku z surowców wtórnych, zamykane kartonowe boksy na przekąski typu fast food, a nawet papierowe rożki do Bubble Waffle – biznes sięga po jednorazowe opakowania, które nie szkodzą planecie.
Plastikowe opakowania generują ogrom zanieczyszczeń, a niestety gastronomia i usługi na wynos wyraźnie się do tego przyczyniały. Warto więc odchodzić od takich praktyk i skłaniać się ku ekologicznym alternatywom. Warianty kartonowe nie wpływają na smak potraw, więc pozwolą konsumentom w pełni delektować się zakupionym specjałem, a potem mogą zostać poddane recyklingowi i w następnym wcieleniu pełnić inną funkcję.