Lody to jeden z bardziej popularnych sposobów na ochłodzenie się w okresie letnim. Istnieje jednak wiele ich rodzajów, spośród których w ostatnich latach na popularności zaczynają zyskiwać lody rzemieślnicze. Jak są one produkowane i dlaczego warto na nie postawić?
Gdzie kupić lody rzemieślnicze i inne słodkości?
Gdy potrzebne nam są lody w sporej ilości na przykład na organizowany przez siebie event taki jak komunia święta, czy też wesele warto udać się do internetu i przejrzeć oferty poszczególnych firm. W tym celu najlepiej jest skorzystać z wyszukiwarki internetowej i wpisać w nią frazę „lody rzemieślnicze w Poznaniu”. W ten sposób można znaleźć wiele firm, które oferują lody rzemieślnicze.
Lody to jednak nie wszystko. Oprócz nich nie można zapomnieć o dobrych innych słodkościach, które mogą dobrze komponować się z lodami. Warto postawić na przykład na torty tradycyjne w Poznaniu. Stanowią one świetnie dopełnienie oferty deserów podczas organizowanej imprezy urodzinowej, a wręcz są jej doskonałą ozdobą.
Czym są lody rzemieślnicze?
Pojęcie jakim są lody rzemieślnicze jest dość szerokie, gdyż nie jest wcale specjalnie sprecyzowane. Najczęściej mowa tu jednak o lodach produkowanych osobiście lub przez niewielkie firmy, które mają znacznie niższe moce przerobowe od wielkich koncernów, które wytwarzają tak zwane lody przemysłowe.
Lody rzemieślnicze są zazwyczaj uznawane za lepsze z racji na to, że częściej wykorzystują w pełni naturalne składniki i z reguły zawierają w sobie znacznie mniej szkodliwej chemii. Nie ma też określonej formy lodów rzemieślniczych. Mogą one być sprzedawane w formie lodów „gałkowych”, ale równie dobrze mogą przyjąć formę świderków, lodów włoskich czy też tak zwanych rożków.
Dlaczego warto postawić na lody rzemieślnicze?
Mowa tu przede wszystkim o smaku. Jest on zdecydowanie bardziej bogaty i unikalny niż w produkowanych na masową skalę lodach przemysłowych. Lody rzemieślnicze ponadto zazwyczaj zawierają znacznie mniej chemii i są tworzone przy użyciu naturalnych składników.