Gdy udajemy się do wykwintnej restauracji, na wykwintny poczęstunek, może się okazać, że znany nam tradycyjny sposób posługiwania się nożem i widelcem, całkowicie odbiega od właściwej kultury spożywania niektórych posiłków.
Piekna toaleta, czyli wieczorowa suknia, czy tez frak, zobowiazuje nas do znajomosci chocby podstawowych zasad. Jesli nie zapoznamy sie z nimi przed kolacja, zderzymy sie z nieznanym swiatem dan i ogromem sztuccow. A przeciez nie chcemy zrobic zlego wrazenia na pierwszej randce, czy na spotkaniu biznesowym. Oczywiscie, mozemy zamowic znany nam schabowy. Gorzej bedzie, gdy miejsce, do ktorego sie wybierzemy nie ma w menu schabowego, tylko inne dania, znane nam tylko ze slyszenia, czy z telewizji.
Ponizej sposoby konsumowania niektorych potraw, mniej lub bardziej wyszukanych:
- Ryby, ktore podano w calosci przecinamy wzdluz kregoslupa nozem do ryb. Konsumujemy wierzchnia warstwe, by nastepnie za pomoca widelca i noza, obrocic rybe i spozyc jej druga strone.
- Ostrygi jemy przy pomocy specjalnego widelczyka. Widelczyk wbijamy w ostryge i skrapiamy sokiem z cytryny i dopiero w tej formie wkladamy do ust.
- Raki jemy rekoma. Najpierw odrywamy ogon, nastepnie rozgniatamy skorupke i jemy mieso. W drugiej kolejnosci rozgniatamy szczypce i przy pomocy specjalnego widelczyka, wyciagamy z nich mieso.
- Ciasto jemy uzywajac widelczyka a nie lyzeczki.
- Mule ujmuje sie lewa reka i wyjmujemy prawa reka, zaopatrzona w specjalny widelec.
- Wszystkie miesa spozywamy przy pomocy widelca i noza.
- Foie gras jemy za pomoca tylko widelca.
- Jarzyny i ziemniaki dzieli sie widelcem na mniejsze kawalki, nigdy nozem.
- Kawior nakladamy mala lyzeczka na kawalek bialego pieczywa i w tej formie wkladamy do ust.
- Makaron spozywa sie tylko za pomoca widelca.
- Pierogi i nalesniki jemy tylko za pomoca widelca.
- Salaty spozywa sie tylko za pomoca widelca.
Choc czasem mozemy sobie pozwolic na odstepstwa, w dobrym tonie jest znac zasady, bo nie wiadomo, kiedy moga sie przydac.