Home Kuchnia

Kuchnia

5 rzeczy, których nie wiesz o herbacie

Zielona czy czarna? Sypka czy w torebkach? Co oznaczają „dwa listki i pączek”? Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i gości w naszych domach od setek lat. Wydawać by się mogło, że na jej temat wiemy wszystko, ale czy to prawda? Oto kilka mitów na temat napoju uwielbianego przez Polaków.

Ikona polskiego stołu – rola chleba w restauracjach

Często podawany jest w formie czekadełka, czasem do amuse-bouche, jest również jednym z kluczowych składników głównego dania, a nawet deseru. Jak się okazuje dobry chleb w restauracji to prawdziwy rarytas. Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry jak szefowie kuchni dbają o jego jakość? Czy współpracują z piekarniami, czy też sami wypiekają chleb na miejscu?

Dobry arbuz, czyli jaki? Jak wybrać dojrzały owoc?

Orzeźwiający, słodki i pełen cennych substancji odżywczych – taki jest arbuz, który w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne ochłodzenie podczas gorących, letnich dni. Aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych zalet, warto przed zakupem dobrze sprawdzić każdy owoc.​ Jak zatem wybierać arbuzy, aby ominąć te zbyt wodniste, mające gąbczasty miąższ i niewyraźny […]

5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd […]

Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej

Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych […]

Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku

Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Na szczęście istnieje prosty patent na to, jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.

W czym podać herbatę?

Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych. Eksperci marki Akbar przygotowali poradnik, który pomoże najzwyklejszą herbatę zamienić w małe dzieło sztuki.

Jak powinno wyglądać wartościowe śniadanie?

Do znudzenia powtarzane przez dietetyków zdanie o tym, że najważniejszy w ciągu dnia jest pierwszy posiłek, zna chyba każdy z nas. Jednak wiedza o tym nijak ma się do praktyki. Wciąż bowiem wielu Polaków nie zwraca uwagi na to, co spożywa zaraz po przebudzeniu i w jakich ilościach. Dlatego warto zastanowić się nad tym, jak […]

Wady i zalety gotowania na parze

Zbilansowane odżywianie nie polega jedynie na dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości posiłków, ale również ich właściwym przyrządzeniu, tak aby produkty poddawane obróbce termicznej zachowały jak największa ilość składników odżywczych i mineralnych.
freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation