Home Kuchnia Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska
1

<p style="text-align: justify;"><strong>Meksyk polozony jest na poludnie od Stanow Zjednoczonych. Jest mniej wiecej trzy razy wiekszy od Teksasu. Dwa glowne pasma gorskie przebiegaja przez srodek kraju. Meksyk graniczy z Oceanem Spokojnym na zachodzie oraz Zatoka Meksykanska i Morzem Karaibskim na wschodzie.</strong> <!–more–>W Meksyku wystepuja na ogol lagodne temperatury przez caly rok. Rowniny przybrzezne i dolne obszary poludniowego Meksyku sa zazwyczaj gorace i wilgotne. Mexico City, stolica kraju, i inne obszary srodladowe sa na wiekszych wysokosciach. Roczna suma opadow moze przekroczyc 200 cm w bardziej tropikalnych strefach obszarow przybrzeznych, a w czesci Baja California (dlugi, waski polwysep polozony w poludniowej Kalifornii) maja miejsce pewne wahania. Chociaz tylko okolo jedna piata kraju pozostaje pokryta roslinnoscia, wiele dzikich zwierzat w tym kraju nadal istnieje. Do takich zwierzat naleza: kroliki, weze, malpy, jaguary, mrowkojady, jelenie, tukany, papugi, gady i niektore zwierzeta tropikalne, takie jak potezny Boa dusiciel.</p>

<h2 style="text-align: left;">Charakterystyka kuchni Meksyku</h2>
<p style="text-align: justify;">Gdy Europejczycy przybyli do Meksyku w 1517 roku, tubylcze ludy Meksyku – Maya mieszkaly na polwyspie Jukatan, a Zapotekowie zajmowali poludnie kraju. Ich dieta skladala sie glownie z kukurydzy, fasoli, papryki, pomidorow, slodkich ziemniakow, dyni i ziol. Czekolada, ktora pochodzi z Meksyku, zostala uznana za napoj pasujacy do rodziny krolewskiej. Indianie czasami polowali, zdobywajac indyki, kroliki, jelenie i przepiorki. Kiedy hiszpanscy odkrywcy przybyli do Meksyku, wprowadzili na te tereny zwierzeta hodowlane, w tym bydlo, owce, kozy, swinie i kurczeta. Podczas pozniejszych podrozy do tego "Nowego Swiata" Hiszpanie przywiezli ze soba rosliny z Azji, takie jak trzcina cukrowa czy pszenica. Hiszpania rzadzila Meksykiem ponad 300 lat. Do czasu, gdy Meksyk uzyskal niepodleglosc, Hiszpania zostawiala swoj slad na jego mieszkancach i ich kulturze oraz w kuchni. Kukurydza jest podstawa meksykanskiej diety. Mozna ja znalezc w prawie kazdym posilku, na ogol w postaci tortilli. Kukurydza moze byc rowniez gotowana. Obfite ilosci kukurydzy znajduja sie takze w meksykanskim gulaszu. Popularne owoce i warzywa to pomidory (najczesciej zielone), squash, slodkie ziemniaki, awokado, mango, ananas i papaja. Choc wolowine takze mozna znalezc w meksykanskiej kuchni, kurczak i wieprzowina sa bardziej powszechne. Roznorodnosc chilli obejmuje szeroko znany jalapeno, a takze poblano, serrano i chipotle. Chilli nadaje kuchni srodkowoamerykanskiej charakterystyczny smak, ktory czesto jest wzmacniany poprzez ziola, takie jak kolendra i tymianek oraz przyprawy, w tym cynamon i gozdziki. Sery i jaja rowniez dopelniaja diete. Owoce morza najczesciej wystepuja w daniach przybrzeznych. Choc kuchnia meksykanska jest mieszanka rdzennych (indyjskich) i hiszpanskich wplywow, wiekszosc Meksykanow nadal je wiecej rodzimych produktow spozywczych, takich jak kukurydza, fasola i papryka. Takie produkty sa tanie i powszechnie dostepne. Pieczywo i ciastka sa sprzedawane, ale tortilla jest przyrzadzana w sposob domowy lub kupowana codziennie na stoisku lokalnym. Jest ona podstawa typowego posilku. Amerykanskie napoje bezalkoholowe, takie jak Coca-Cola, staly sie popularne w Meksyku w ostatnich dziesiecioleciach, ale napoje owocowe o smaku sody sa powszechnie spozywane, tak jak swieze soki owocowe dostepne od ulicznych sprzedawcow. Kawa jest zwykle podawana przyprawiona i slodka.</p>

Komentarz(1)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 − 13 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation