Home Kuchnia Karczochy i ich wpływ na poziom cholesterolu

Karczochy i ich wpływ na poziom cholesterolu

Karczochy i ich wpływ na poziom cholesterolu
2

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi jest przyczyna poważnych problemów zdrowotnych, a przede wszystkim – choroby wieńcowej i dolegliwości związanych z pracą serca. Choć często w walce z tym problemem wykorzystuje się leki, można postawić na takie produkty naturalne, które są w stanie skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Wśród nich znajdują się karczochy, które mogą wyjątkowo korzystnie wpłynąć na gospodarkę tłuszczami w ludzkim organizmie.

W jaki sposób karczochy pomagają rozwiązać problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi?

Karczochy, czyli jarzyna pochodząca z Ameryki Południowej, są szczególnie zalecane jako przystawka do bardziej obfitych posiłków. Udowodniono już, że skutecznie poprawiają one proces trawienia tłuszczów. Zawarte w nich substancje pobudzają również działanie wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.

Najcenniejsze substancje znajdują się w listkach z karczochów, z których można sporządzić leczniczy wyciąg. Wyciąg taki można kupić obecnie w wielu aptekach, zaś zalecana dawka to 6 rozdrobnionych listków dziennie. Wyciąg z karczochów pomaga hamować syntezę cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu zmniejszona zostaje jego produkcja. Wyciąg z karczochów pobudza również wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy, co z kolei pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu.

To jeszcze nie wszystkie zalety tej jarzyny. Karczochy znane są również ze swego silnego działania przeciwutleniającego. W efekcie dodanie karczochów do diety może korzystnie wpłynąć na pracę serca oraz pomóc w ochronie naczyń krwionośnych.

Komentarz(2)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 16 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation