Do znudzenia powtarzane przez dietetyków zdanie o tym, że najważniejszy w ciągu dnia jest pierwszy posiłek, zna chyba każdy z nas. Jednak wiedza o tym nijak ma się do praktyki. Wciąż bowiem wielu Polaków nie zwraca uwagi na to, co spożywa zaraz po przebudzeniu i w jakich ilościach. Dlatego warto zastanowić się nad tym, jak powinno wyglądać wartościowe śniadanie.
Istotna kaloryczność
Przede wszystkim posiłek ten powinien stanowić około 20-30 procent całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, które informuje nas o tym, ile kalorii należy dostarczyć wraz z pożywieniem. Wartość tego wskaźnika determinowana jest w znacznej mierze przez indywidualne czynniki, takie jak płeć, wiek, tryb pracy, waga, wiek oraz aktywność fizyczna. Z tych względów ilość jedzenia na talerzu i jego kaloryczność powinna odpowiadać naszemu stylowi życia.
Istotna kwestia jest czas, jaki upłynie od przebudzenia do zjedzenia pierwszego posiłku. Powinien on być jak najkrótszy, a przede wszystkim nie dłuży niż godzina. Wówczas naszemu mózgowi w szybki sposób zostaje dostarczona insulina, która pobudza go do intensywnej pracy po okresie nocnego spoczynku oraz reguluje wahania głodu w ciągu dnia. Nie warto wiec przedkładać tego wartościowego posiłku nad dłuższy sen, czynności higieniczne, picie kawy, palenie porannego papierosa czy tez surfowanie po Internecie.
Kompleksowy skład
Jedna z podstawowym zasad zbilansowanego odżywiania jest różnorodność produktów spożywczych. Śniadanie musi zawierać wszelkie składniki odżywcze, począwszy od witamin, poprzez węglowodany złożone i białka, aż do niewielkiej ilości tłuszczów roślinnych. Powinno ono również obfitować w wodę, która ma pozytywny wpływ na procesy trawienne zachodzące w organizmie.
Zróżnicowany pierwszy posiłek sprawia, że w ciągu dnia posiadamy mniej okresów rozleniwienia i zapaści energetycznej, w trakcie której nie mamy sił na dalszą aktywność. Po zjedzeniu śniadania mamy więcej energii. Poprawie ulega nasz nastrój oraz samopoczucie, przez co jesteśmy bardziej odporni na stres oraz rożnego rodzaju dolegliwości i choroby.
Wartościowe produkty
W skład pierwszego posiłku jak najczęściej powinno wchodzić pieczywo pełnoziarniste, które jest bogate w składniki odżywcze oraz błonnik, regulujący prace całego układu trawiennego oraz wspierający metabolizm i lepsze wchłanianie witamin. Doskonale sprawdzi się również chudy twaróg, który co drugi dzień można zastąpić wędliną, domowa pasta jajeczna, wędzoną rybą czy tez serem żółtym. Nie można przy tym zapomnieć o warzywnych dodatkach, takich jak pomidor, ogórek, rzeżucha, rukola, sałata lodowa, kiełki, rzodkiewka czy tez szczypiorek.
Alternatywą dla kanapek może być musli z płatków wielozbożowych z orzechami, migdałami oraz ulubionymi owocami, a także omlet jajeczny przygotowany na oliwie z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła, kalafiora lub innych warzyw czy tez kasza jaglana z mlekiem i owocami. Wszystkie te potrawy dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości energii.