Home Kuchnia Jagody goji – cudowne właściwości lecznicze i profilaktyczne zastosowanie

Jagody goji – cudowne właściwości lecznicze i profilaktyczne zastosowanie

Jagody goji – cudowne właściwości lecznicze i profilaktyczne zastosowanie
0
0

Jagody goji odgrywały i odgrywają znaczną rolę w chińskiej medycynie i to już od ponad 6000 lat. Zaliczane są na świecie do kategorii żywności „superfood” co oznacza, że posiadają bardzo duży skład minerałów i substancji odżywczych, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Jagody goji pochodzą z obszarów azjatyckich, gdzie albo w wysuszonej formie albo w postaci soku zostają eksportowane do krajów na całym świecie.

Należy wiedzieć, że niektóre substancje w nich zawarte, występują bardzo rzadko na terenie kontynentu europejskiego. Ich specyfika polega na tym, że dodają życiowej energii i są przede wszystkim znakomitym środkiem leczniczym na bardzo wiele chorób zagrażających ludzkiemu życiu. Dzięki zawartym w nich cyperonie wpływają korzystnie na pracę serca i regulują ciśnienie tętnicze. Warto również zwrócić uwagę na to, że spowalniają proces starzenia.

Studia naukowe dowiodły, że regularne spożywanie tych owoców prowadzi do wzmocnienia systemu odpornościowego i równoczesnej ochrony komórek przed powstawaniem różnych chorób i to nawet takich jak np. rak.

To właśnie w chorobie nowotworowej działają wspomagająco na to, aby ułatwić proces leczenia chemioterapią.

Bardzo duża zawartość minerałów sprawia, że mają różnorodne zastosowanie. Są szczególnie dobre dla naszego wzroku. Posiadają bardzo bogatą paletę różnych witamin i minerałów, których nie będziemy umieli znaleźć w innych owocach.

Ich regularne zastosowanie sprawia, że wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy, a w szczególności na poprawne utrzymanie flory bakteryjnej jelit. Ma to bardzo istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ zdrowa flora bakteryjna to również stymulacja układu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych jak i produkcja witamin i hormonów.

Badania naukowe dowiodły również, że owoce goji posiadają bardzo dużo witaminy C w porównaniu do innych owoców cytrusowych. Zawartość antyoksydantów jest o prawie 1000 razy większa jak w pomarańczy.

Jagody goji możemy również wykorzystywać jako dodatek do przyrządzania smakowitych i przede wszystkim zdrowych potraw. Mogą być dodawane do płatków owsianych lub spożywane w postaci smacznego i odżywczego batonika. Są dzisiaj ogólnodostępne i mogą być również konsumowane w postaci kapsułek lub soku. Cudowne właściwości jagód goji sprawiają, że powinny znaleźć miejsce w naszej zrównoważonej, codziennej diecie.

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 24 =