Wybieranie produktów spożywczych zawsze powinno być poprzedzone bardzo szczegółową analizą dostawców, czyli sklepów lub hipermarketów. Nie inaczej powinniśmy postępować, jeżeli chodzi o dostawców jaj. Aby wybrać dobrego, powinniśmy znać pochodzenie produktów, a także warunki chowu. Ważne także będą warunki dostawy i cennik.
Wybierając jaja, skoncentrujmy się na ich pochodzeniu
Bardzo ważną kwestią, jeżeli szukamy dostawcy, będzie sprawdzenie ich jakości i potwierdzenie, że pochodzą z pewnego źródła. Najlepiej jest wykorzystywać lokalnych i regionalnych dostawców, ponieważ wtedy najczęściej mamy gwarantowaną świeżość. Poza tym dostawca jaj może także dysponować certyfikatami jakości, które będą potwierdzały, że jest to hodowla ekologiczna. Niemniej ważną kwestią będą także warunki chowu. To bardzo ważny czynnik, jeżeli klientowi zależy na dobrostanie zwierząt. Dobrze jest się zorientować, jakie warunki mają kury. Powinny mieć dostęp do wybiegu, a także naturalne wyżywienie.
Większą pewność, jeżeli chodzi o jakość żywności, uzyskamy także wtedy, gdy będziemy wiedzieli, że dostawca przestrzega standardów higieny. Kluczowe będą procedury higieniczne w trakcie zbierania, przechowywania i transportu jaj.
Przy wyborze dostawcy, sprawdźmy warunki dostawy
Wybieranie dostawców to będzie także konieczność porównania różnych ofert. Przede wszystkim najważniejszą zasadą w takich okolicznościach jest to, że niekoniecznie najniższa cena będzie oznaczać tę najlepszą jakość. Jeżeli już zdecydujemy się na jajka kurze w Oleśnicy albo w innym miejscu, to sprawdźmy, jaka jest minimalna wartość zamówienia, a także jaką mamy dostępną częstotliwość dostaw. Kluczowe są koszty transportu i metody płatności.
Niemniej ważne będą również referencje, a więc opinie innych konsumentów. Dobrze jest zrobić rozeznanie wśród znajomych, ponieważ reputacja niejednokrotnie znaczy o wiele więcej aniżeli różne oficjalne zapewnienia dostawców. Dużo można wywnioskować, przeglądając także referencje publikowane najczęściej na stronach internetowych dostawców jaj.