Home Zdrowie i Uroda Jaką dietę stosować przy WZW typu C?

Jaką dietę stosować przy WZW typu C?

Jaką dietę stosować przy WZW typu C?
1

Wirusowe zapalenie wątroby typu C to choroba wywołana przez wirus zapalenia wątroby typu C. Na początku choroba przebiega praktycznie bezobjawowo, więc diagnoza stawiana jest zazwyczaj w zaawansowanym stadium choroby. Po jej ustaleniu pozostaje pytanie – jak leczyć WZW typu C i jaką dietę stosować w tej chorobie?

Kilka słów wstępu na temat wirusowego zapalenia wątroby typu C

Rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C następuje w wyniku zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu C. Do zakażenia może dojść poprzez użycie niejałowych narzędzi medycznych, czy sprzętów niemedycznych (np. maszynki do golenia, szczoteczki do zębów), na których znajduje się krew osoby zakażonej. Większe ryzyko zakażenia występuje u osób, które często zmieniają parterów seksualnych oraz u narkomanów. Jednak nie u wszystkich osób, które zostaną zakażone dochodzi do rozwoju przewlekłej choroby. W niektórych przypadkach wirus zostaje wyeliminowany z organizmu. Jeśli jednak tak się nie stanie następuje rozwój przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C. Na początku choroba nie daje praktycznie żadnych objawów. Chory może odczuwać jedynie większe zmęczenie, czy pogorszenie nastroju. W niektórych przypadkach dochodzą do tego objawy, takie jak powiększenie wątroby, czy żółtaczka. W miarę upływu czasu mogą pojawić się również dolegliwości, które związane są z rozwojem marskości wątroby oraz nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego. Dość późne pojawienie się charakterystycznych objawów sprawia, że diagnoza stawiana jest zazwyczaj w zaawansowanym stadium choroby. Po postawieniu diagnozy wdrażane jest odpowiednie leczenie, którego nieodłącznym elementem jest odpowiednia dieta.

Jaką dietę stosować w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C?

Czy istnieje jedna „dieta wątrobowa”, która będzie odpowiednia dla każdej osoby chorującej na WZW typu C? Tego typu dieta nie istnieje, ponieważ sposób żywienia zależy od indywidualnego zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz stopnia tolerancji konkretnych produktów. Jest jednak kilka zasad żywienia, o których powinniśmy pamiętać w przypadku żywienia osoby chorej na WZW typu C.

  1. Dieta powinna być łatwostrawna. Należy wyeliminować z jadłospisu potrawy tłuste i smażone zastępując je produktami gotowanymi w wodzie, gotowanymi na parze, czy potrawami duszonymi.
  2. Ilość tłuszczu w diecie zależy od stopnia tolerancji. Jeśli tłuszcze są dobrze tolerowane nie należy zmniejszać ich ilości. Problem pojawia się dopiero, gdy zauważymy, że organizm źle na nie reaguje (oznaką złej tolerancji może być, np. biegunka tłuszczowa). Dobrym źródłem tłuszczu są oleje roślinne szczególnie te, które obfitują w kwasy omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Kwasów omega-3 dostarczają także ryby morskie dlatego dobrze, by pojawiły się w jadłospisie. Należy jednak pamiętać, aby unikać ryb smażonych i panierowanych oraz gatunków, które mogą zawierać duże ilości rtęci, czy innych zanieczyszczeń (pomocny w wyborze odpowiedniego gatunku ryb może okazać się artykuł opublikowany na blogu Kcalmar.com – https://kcalmar.com/blog/2017/02/21/czy-wszystkie-gatunki-ryb-sa-wartosciowe-zalecenia-od-dietetyka/)
  3. Ilość białka w diecie powinna być większa. Zapotrzebowanie na białko ustalane jest indywidualnie i zależy od stopnia wydolności wątroby jednak jego ilość w diecie powinna być większa niż u osób zdrowych. Dobrym źródłem białka będzie chude mięso, ryby, jajka, czy mleko i produkty mleczne. Pełnowartościowego białka dostarczają również rośliny strączkowe jednak w tym przypadku musimy obserwować, czy po ich spożyciu nie występują wzdęcia, które często towarzyszą chorobom wątroby.
  4. Dieta powinna być urozmaicona, a sposób podania potraw atrakcyjny. Poważnym problemem w przypadku osób chorujących na wirusowe zapalenie wątroby typu C jest niedożywienie. Dlatego tak ważne jest, by odpowiednio ustalić zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz przeciwdziałać utracie apetytu. Posiłki należy podawać w mniejszych objętościach, ale za to częściej. Warto zadbać, by były podane atrakcyjnie, aby pobudzić apetyt. W związku z tym ważna jest kolorystyka i konsystencja potraw, a także zastosowanie odpowiednich przypraw.
  5. Jadłospis nie powinien zawierać żywności bogatej w sztuczne dodatki. Jest to zalecenie, które dotyczy także osób zdrowych. Jednak w przypadku chorej wątroby nabiera ono szczególnego znaczenia, ponieważ wszelkie dodatki do żywności obciążają ten narząd. Dlatego zaleca się wyeliminowanie, m.in. konserw mięsnych i rybnych, produktów instant, dań fast-food, kolorowych napojów, słodyczy.
  6. Należy zadbać o prawidłową masę ciała. U osób chorujących na WZW typu C istnieje większe ryzyko stłuszczenia wątroby. Zagrożone są szczególnie osoby z nadmierną masą ciała dlatego tak ważne jest, by nie dopuścić do rozwoju otyłości.

Żywienie w WZW typu C jest kwestią bardzo indywidualną dlatego pomimo tego, że istnieje kilka ogólnych zasad zawsze należy rozpatrywać każdy przypadek osobno. Najlepiej jeśli w ustaleniu odpowiedniej diety pomoże nam specjalista. W poszukiwaniu dietetyka z najbliższej okolicy pomoże nam wyszukiwarka dietetyków na stronie http://www.kcalmar.com

 

Komentarz(1)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
32 ⁄ 16 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation