Home Kuchnia Cztery rodzaje steka

Cztery rodzaje steka

Cztery rodzaje steka
3

<p style="text-align: justify;"><strong>Doskonale zrobione steki powinny miec odpowiedni czas wysmazenia oraz odpowiednia grubosc, ktora powinna wynosic 2 cm. Generalnie czas smazenia dla kazdego rodzaju steka jest zupelnie inny. Wspolna ich cecha jest to, ze smazy sie je na silnym ogniu.</strong></p>
<!–more–>
<p style="text-align: justify;">Lubiac bardzo wysmazona, szara i mieciutka wieprzowine niekoniecznie musimy tez lubic najbardziej wysmazonego i szarego steka. Inne rodzaje steka mniej wysmazone rowniez moga zyskac uznanie przez nasze podniebienia. Przedstawie teraz cztery rodzaje steka wolowego, ktore moga byc swietna alternatywa wobec miesnych dan skladajacych sie z drobiu czy wieprzowiny. Prezentacje rozpoczne od najmniej do najbardziej wysmazonych:</p>

<ol>
<li style="text-align: justify;"><strong>Na wpol surowe</strong> (<em>row</em>) – charakteryzuje je cienka brazowa skorka. Wewnatrz oraz w samym srodku bardzo krwiste. Nalezy je smazyc tylko po 1 minucie z kazdej strony.</li>
<li style="text-align: justify;"><strong>Krwiste</strong> (<em>rare</em>) – charakteryzuja sie brazowa skorka, ale wewnatrz juz sa rozowe, pozostajac jeszcze w samym srodku krwiste. Nalezy je smazyc po 2 minuty z kazdej strony na silnym ogniu.</li>
<li style="text-align: justify;"><strong>Rozowe</strong> (<em>medium</em>) – z zewnatrz granica ich brazowatosci jest zdecydowanie bardziej posunieta niz poprzednich stekow. W srodku pojawia sie nam juz ladny rozowy kolor. Smazymy je po 1 minucie z kazdej strony na silnym ogniu. Natomiast nastepnie smazymy je po 3 minuty z obu stron, robiac lekka korekte, poniewaz smazymy je teraz na srednim ogniu.</li>
<li style="text-align: justify;"><strong>Wysmazone</strong> (<em>well done</em>) – charakteryzuja sie jednolitym kolorem szarym, ktory wewnatrz jest jeszcze troche ciemniejszy. Smazymy je po 1 minucie z kazdej strony na silnym ogniu, a po odwroceniu po 5 minut z kazdej strony na srednio-silnym ogniu.</li>
</ol>

Komentarz(3)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 23 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation