Home Kuchnia Cztery rodzaje steka

Cztery rodzaje steka

Cztery rodzaje steka
62
0

Doskonale zrobione steki powinny mieć odpowiedni czas wysmażenia oraz odpowiednią grubość, która powinna wynosić 2 cm. Generalnie czas smażenia dla każdego rodzaju steka jest zupełnie inny. Wspólną ich cechą jest to, że smaży się je na silnym ogniu. Lubiąc bardzo wysmażoną, szarą i mięciutką wieprzowinę niekoniecznie musimy też lubić najbardziej wysmażonego i szarego steka. Inne rodzaje steka mniej wysmażone również mogą zyskać uznanie przez nasze podniebienia. Przedstawię teraz cztery rodzaje steka wołowego, które mogą być świetną alternatywą wobec mięsnych dań składających się z drobiu czy wieprzowiny. Prezentację rozpocznę od najmniej do najbardziej wysmażonych:

  1. Na wpół surowe (row) – charakteryzuje je cienka brązowa skórka. Wewnątrz oraz w samym środku bardzo krwiste. Należy je smażyć tylko po 1 minucie z każdej strony.
  2. Krwiste (rare) – charakteryzują się brązową skórką, ale wewnątrz już są różowe, pozostając jeszcze w samym środku krwiste. Należy je smażyć po 2 minuty z każdej strony na silnym ogniu.
  3. Różowe (medium) – z zewnątrz granica ich brązowatości jest zdecydowanie bardziej posunięta niż poprzednich steków. W środku pojawia się nam już ładny różowy kolor. Smażymy je po 1 minucie z każdej strony na silnym ogniu. Natomiast następnie smażymy je po 3 minuty z obu stron, robiąc lekką korektę, ponieważ smażymy je teraz na średnim ogniu.
  4. Wysmażone (well done) – charakteryzują się jednolitym kolorem szarym, który wewnątrz jest jeszcze trochę ciemniejszy. Smażymy je po 1 minucie z każdej strony na silnym ogniu, a po odwróceniu po 5 minut z każdej strony na średnio-silnym ogniu.

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *