Home Technologia Co to jest zmywarka kapturowa i gdzie się ją wykorzystuje?

Co to jest zmywarka kapturowa i gdzie się ją wykorzystuje?

Co to jest zmywarka kapturowa i gdzie się ją wykorzystuje?
0

W dużych lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje czy bary, brudne naczynia piętrzą się na potęgę. Nawet, jeśli jako właściciel tego typu obiektu, mielibyśmy na podorędziu sporą zastawę, gdyby naczynia miały być myte tylko raz dziennie, bardzo szybko by ich zabrakło. Z tego też powodu, w restauracjach naczynia muszą być na bieżąco czyszczone i przekazywane do ponownego użycia. Czy można rozwiązać ten problem, zatrudniając osobę „na zmywak”? Czy zmywarki przemysłowe są wystarczająco wydajne, aby zastąpić siłę ludzkich rąk?

Czym jest zmywarka kapturowa?

Zmywarka kapturowa to narzędzie stosowane w profesjonalnych restauracjach. Dzięki charakterystycznej budowie jest ona znacznie bardziej pojemna niż standardowa zmywarka. Możemy więc w niej umyć nawet największe garnki, co jest istotną zaletą w lokalu gastronomicznym. Poza tym zmywarka kapturowa posiada szereg typowo „zmywarkowych” cech. Mianowicie, charakteryzuje ją stosunkowo niskie zużycie wody, wydajność – liczona w ilości umytych talerzy i garnków w danym czasie oraz to, co znamionuje wszystkie automaty myjące, a jednocześnie jest sprawą niezwykle ważną w środowisku masowego żywienia – dzięki działaniu wysokiej temperatury wody, wyparza naczynia.

Jak wybrać dobrą zmywarkę przemysłową?

Wybór odpowiedniej zmywarki gastronomicznej jest bez wątpienia trudny i czasochłonny. Wynika to z tego, że od modelu, jaki wybierzemy zależy, jak szybko oraz jak dokładnie będą umyte naczynia, na których podawane będą przygotowane w naszym lokalu dania. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na  ładowność. Im większa, tym więcej naczyń uda się w niej umyć za jednym razem. Warto również zwrócić uwagę na klasę energetyczną oraz ilość wody wykorzystywanej podczas mycia – te dwie cechy będą miały znaczenie przy regulowaniu opłat licznikowych. Ważna jest również szybkość wykonywania pełnego cyklu. Im będzie ona większa, tym prędzej będziemy mogli czyścić w niej kolejne partie zastawy.

Zmywarka gastronomiczna a zmywanie ręczne

Zarówno zmywanie ręczne, jak i przy pomocy zmywarek przemysłowych ma swoje plusy oraz minusy. Ogólnie rzecz ujmując, zmywarki gastronomiczne, w tym zmywarki kapturowe, zużywają zdecydowanie mniej wody, do ich działania nie trzeba angażować dodatkowych osób prócz etapów pierwszego i ostatniego, pozwala wyparzyć myte naczynia. Jeśli chodzi o zmywanie ręczne, to podczas indywidualnego podejścia do każdego elementu zastawy można łatwiej wychwycić poważniejsze zabrudzenia i je domyć. Umyte naczynia mogą również być na bieżąco zabierane w celu użycia ich do podania nowych dań.Nie mniej sama jakość mycia, a zwłaszcza dezynfekcja, jest zdecydowanie gorsza niż w automatach.

Wybór zmywarki kapturowej do restauracji  jest praktycznie zawsze najlepszym rozwiązaniem. Dla dużych lokali gastronomicznych nie posiadania tego rodzaju urządzeń jest w zasadzie niedopuszczalne. Koszty eksploatacji są zazwyczaj niższe, niż koszty utrzymania pracownika zmywaka. Biorąc to pod uwagę, należy zaznaczyć, że zmywarki gastronomiczne pomimo (zdawałoby się) wysokiej ceny, są dobrą inwestycją dla osoby, która prowadzi własny punkt gastronomiczny. Jest to typowy przykład sytuacji, kiedy wydajemy w krótszym czasie więcej, żeby w długim okresie oszczędzić.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 × 13 =


freehbo freehealth freehealthy freeheat freehelmet freehome freehospital freehot freeice freeinformation