No Result
View All Result
X-MAG.pl
  • Główna
  • Lifestyle
  • Kuchnia
  • Sport
  • Zdrowie i Uroda
  • Podróże
  • Technologia
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
  • Główna
  • Lifestyle
  • Kuchnia
  • Sport
  • Zdrowie i Uroda
  • Podróże
  • Technologia
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
No Result
View All Result
X-MAG.pl
No Result
View All Result
Home Kuchnia

Chleb bez chemii

Chleb bez chemii

Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy, jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?

Utrwalanie bez chemii

Najbardziej znaną naturalną metodą jest stosowana od dawna pasteryzacja, czyli technika konserwacji, która polega na szybkim podgrzaniu produktu spożywczego, a następnie schłodzeniu. Nazwa tej metody pochodzi od nazwiska znanego uczonego, Ludwika Pasteura. Wykazał on, że dzięki temu procesowi niszczymy lub hamujemy wzrost szkodliwych mikroorganizmów.

Polecane artykuły

Warzywne frytki

Czy frytki mogą być zdrowe? Wypróbuj frytki warzywne!

Zasady grillowania - sztuka dobrego grilla

Zasady grillowania – sztuka dobrego grilla

Pasteryzacja chleba w piekarniach

Pasteryzowanie pieczywa przypomina utrwalanie przetworów domowych. W domu przy produkcji przetworów używamy najczęściej szklanych opakowań, np. słojów weck (stąd potoczna nazwa pasteryzacji – wekowanie). – W piekarni, zamiast szklanych bądź ceramicznych naczyń, chleb pakowany jest w specjalny papier lub odporną na wysoką temperaturę folię – mówi Tomasz Oskroba, ekspert kampanii Chleb Dobry. O ile w domu pasteryzujemy słoiki z przetworami w garnku z gorącą, najlepiej wrzącą wodą, w piekarni pasteryzację przeprowadza się najczęściej w piecu, w temperaturze zbliżonej do 100°C. Przy utrwalaniu przetworów owocowych, jeśli wcześniej nie zostały one poddane obróbce termicznej, należy zadbać, by temperatura pasteryzowanego produktu osiągnęła co najmniej 80°C. -W przypadku chleba tak silne podgrzanie nie jest konieczne, wystarczy około 73°C, gdyż pieczywo zawiera dużo wody i jest dobrym środowiskiem do przeprowadzenia skutecznej pasteryzacji – konkluduje ekspert.

Pasteryzacja chleba w domu

Najprostszą metodą utrwalania termicznego chleba jest pakowanie go, gdy jeszcze nie wystygł po upieczeniu. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika pieczywo wkładamy do odpornej na wysoką temperaturę torebki foliowej i szczelnie zamykamy. Pamiętajmy jednak, że przechowywany w ten sposób chleb straci chrupiącą skórkę, a jego wygląd nie będzie zbyt apetyczny. Warto również pamiętać, że takie utrwalenie jest skuteczne jedynie pod warunkiem, że opakowanie jest szczelne.

Studzenie, pakowanie i odpowiednie przechowywanie

Inną naturalną metodą na przedłużenie terminu ważności produktu jest studzenie i pakowanie chleba w pomieszczeniach o podwyższonych standardach czystości (tzw. cleanroom). Niezależnie od zastosowanej metody pieczywo utrwalone bez konserwantów może po otwarciu opakowania z czasem pleśnieć. – Chleb, również ten na zakwasie, zawiera dużo wody i jest przez to podatny na rozwój mikroorganizmów. Wystarczy go jednak wysuszyć by nadać mu mikrobiologiczną trwałość – mówi Tomasz Oskroba. Czy każdy rodzaj pieczywa wymaga konserwacji? – Utrwalenia nie wymaga jedynie pieczywo o małej zawartości wody, tj. bułka tarta, suchary, pierniczki, kruche herbatniki – mówi Tomasz Oskroba. – O ile oczywiście przy ich produkcji zostanie zachowana higiena i będą przechowywane w opakowaniu chroniącym przed wilgocią – dodaje ekspert.

Sprawdzanie etykiet

Niestety, producenci nie zawsze wyjaśniają, w jaki sposób produkt został utrwalony, chociaż wystarczyłoby umieścić na opakowaniu wyrobu stosowną informację, np. produkt pasteryzowany. Konsumenci powinni również zostać poinformowani, że po otwarciu opakowania, chleb należy spożyć w ciągu kilku dni, niezależnie od tego, ile czasu zostało do końca terminu przydatności. Rozpakowany wyrób jest przecież narażony na zakażenie mikrobami, spośród których najczęściej spotykane są grzyby, np. pleśnie i drożdżaki.

Jeśli widzimy w sklepie chleb o długim terminie przydatności, nie musi być on wcale konserwowany chemicznie. Pamiętajmy, że jeśli już chleb został utrwalony przy użyciu środków chemicznych, producent ma obowiązek wymienić je w składzie produktu z dopiskiem: substancja konserwująca.

Share77Tweet48

Related Posts

Warzywne frytki

Czy frytki mogą być zdrowe? Wypróbuj frytki warzywne!

Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek. Warto jednak sięgać po nie rzadko, gdyż smażone na głębokim oleju ziemniaki są wysokokaloryczne,...

Zasady grillowania - sztuka dobrego grilla

Zasady grillowania – sztuka dobrego grilla

Grillowanie na pierwszy rzut oka nie wydaje się niczym skomplikowanym, warto jednak wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę, aby zaproszeni...

Smutny poniedziałek a dieta

Smutny poniedziałek a dieta

Trzeci poniedziałek stycznia to podobno najbardziej depresyjny dzień w roku. Smutek jest związany m.in. z niedotrzymaniem noworocznych postanowień. Jeśli jednak...

Meble kuchenne do małej kuchni

Meble kuchenne do małej kuchni

Mieszkańcy bloków wznoszonych według starej technologii często borykają się z nieustawnymi, małymi kuchniami. Czy właściciele ciasnych kuchni muszą zrezygnować z...

Drewniane meble kuchenne ciągle w modzie

Drewniane meble kuchenne ciągle w modzie

Nie żyjemy już w czasach, kiedy trzeba było meble kuchenne kupować takie, jakie były dostępne - z powodu bardzo ograniczonego...

Load More

Reklama

© X-MAG – Magazyn Aktywnych

No Result
View All Result
  • Główna
  • Lifestyle
  • Kuchnia
  • Sport
  • Zdrowie i Uroda
  • Podróże
  • Technologia
  • Moda i styl
  • Motoryzacja

© 2018 X-MAG Magazyn aktywnych